Advies

Indien u een conflict heeft op het gebied van het merkenrecht, modelrecht, handelsnaamrecht of auteursrecht, is het verstandig de hulp van een expert in te roepen. Ook bij het beschermen van uw rechten is het vaak aan te raden door iemand met verstand van zaken te laten kijken wat de mogelijkheden zijn. Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen en op deze pagina kunt u algemene informatie vinden over de eigenschappen van de verschillende rechten zelf.

Via het formulier onder aan deze pagina kunt u direct contact met ons opnemen en uw vraag stellen.


Veelgestelde vragen inzake de naam van de onderneming

Hoe verkrijg ik bescherming voor de naam van mijn onderneming?

De naam van de onderneming wordt beschermd via het handelsnaamrecht. Hierin staat dat het gebruik van de naam in het economisch verkeer u reeds bescherming biedt. Een registratie of inschrijving bij de Kamer van Koophandel is dus niet vereist voor deze bescherming.

Welke bescherming heb ik met mijn handelsnaam?

De bescherming van een handelsnaam houdt in dat u een alleenrecht heeft op het gebruik van deze naam in het economisch verkeer, in de regio en branche waar u actief bent. De Handelsnaamwet is een Nederlandse wet, dus de verkregen bescherming is maximaal voor heel Nederland.

Veelgestelde vragen over de naam van producten of diensten

Hoe verkrijg ik bescherming voor mijn merk?

Merken zijn enkel beschermd indien deze zijn geregistreerd bij de officiële instanties van het land waar bescherming nodig is.

Hoe lang is een merkregistratie geldig?

Merken worden doorgaans geregistreerd voor 10 jaar en kunnen telkens voor een nieuwe periode van 10 jaar worden verlengd.

Veelgestelde vragen over het vastleggen van vormgeving

Wat voor vormgeving kan ik beschermen?

Via het modelrecht kunnen verschillende soorten vormgeving worden beschermd. Naast driedimensionale objecten kunnen ook tweedimensionale objecten, animaties of bepaalde (licht)patronen beschermd worden via het modelrecht.

Veelgestelde vragen over auteursrecht

Hoe weet ik of ik een auteursrecht heb?

U heeft een auteursrecht als u dat claimt en het object een creatieve prestatie betreft. Het auteursrecht wordt niet geregistreerd en daarom is het altijd zaak om bewijs te bewaren dat u het werk gemaakt heeft. U kunt dan in conflictsituaties aantonen tegenover derden dat u het beschermde werk gemaakt heeft.


Stel uw adviesvraag

 
Social Media